Nejlepší typ investičního bytu je novostavba. A proč?

Nejlepší typ investičního bytu je novostavba. A proč?
09.02.2024
Ideální volba: Nový byt v projektu nebo použitý do 5 let 

Novostavby, ať už úplně nové byty v projektech nebo ty, které byly v uplynulých pěti letech uvedeny na trh, představují atraktivní investiční příležitost. Důvody jsou různorodé a zahrnují jak technické, tak finanční aspekty. 

Moderní vzhled a vybavení 

Novostavby přitahují kvalitnější a finančně silnější nájemníky díky své modernosti a vybavení. Dnešní nájemníci očekávají nejen estetický design, ale i moderní technologie a efektivní využití energií, což novostavby standardně nabízejí. 

Výběr vhodného bytu je klíčový 

Každá novostavba ale není zárukou úspěchu. Důležitá je nejen správná dispozice, umístění v budově, orientace, kvalita základního vybavení, ale i mnoho dalších faktorů. Špatná volba může zájemce odradit, i když se jedná o novostavbu. 

Hlavní přednosti novostaveb 

  • Nízké náklady na fond oprav a energie: Novostavby jsou energeticky efektivnější, což snižuje náklady na topení a elektřinu. 
  • Minimální náklady na opravy: Vzhledem k novosti budovy a zařízení jsou počáteční opravy minimální. 
  • Delší doba nájmu a ochota k navýšení nájmů: Nájemníci v novostavbách mají tendenci zůstávat delší dobu a jsou ochotnější akceptovat pravidelné aktualizace nájemného. 
Cenové rozpětí 

Cena novostaveb se může výrazně lišit, ale pro investiční účely se často pohybuje v rozmezí 5 – 10 milionů korun za byt v Praze. Přestože je pořizovací cena vyšší než u starších konstrukcí, čistý výnos na metr čtvereční je často efektivnější, což dělá z novostaveb atraktivní investici. 

Důležitost výběru správného developera 

Klíčovým aspektem úspěchu je výběr spolehlivého developera. Zkušenosti ukazují, že i při investici do novostaveb existují rizika spojená s výběrem nekvalitních projektů nebo nespolehlivých developerů. Pečlivý výběr těch, kteří již mají osvědčenou historii úspěšných projektů, může tato rizika minimalizovat. 

Chcete investovat do nemovitostí? Přidejte se k nám a my pro vás najdeme tu nejlepší investiční příležitost. Pouze 0,2 % bytů na trhu je vhodných k investici. My pro vás najdeme byt s potenciálem. Neváhejte nás kontaktovat.


Více na téma Nejlepší typ investičního bytu si můžete poslechnout v 84. epizodě našeho podcastu na YouTube či Spotify