Pražský nájemní trh: Oživení po pandemii a nezastavitelný růst

Pražský nájemní trh: Oživení po pandemii a nezastavitelný růst
25.03.2024

V poslední době se trh s nájemním bydlením v Praze potýká s nebývalými výkyvy. V dubnu 2022 se nájem po předchozím covidovém propadu vrátil na hodnoty před Covidem, což znamenalo růst z nejnižšího bodu o 20 %. Ale právě vysoké sazby hypoték dále podporují růst nájemného a od dubna 2022 do konce ledna 2024 nájem v Praze u menších bytů vyrostl o dalších 31 %.

Ačkoli pandemie koronaviru způsobila dočasný pokles poptávky a ceny nájmů klesly o 8 %, rok 2022 přinesl rapidní obrat. Nájmy v Praze, které jsou dlouhodobě na vzestupu, potvrdily svou odolnost a atraktivitu pro investory. Tento trend se očekává i v následujících letech, což činí investice do nájemních nemovitostí stále lákavější

Hypotéky jako nečekaný motor růstu nájemného

Jedním z klíčových faktorů, které vedou k růstu nájemného, je inflace a snižování úrokových sazeb České národní banky. Změny na trhu s hypotékami a postupné snižování úrokových sazeb oživují zájem o koupi nemovitostí. V březnu ČNB snížila sazby dokonce o 0,5 %, čímž by se hypotéky měly dostat pod 5 %. S tím, že trh očekává sazby na konci letošního roku dokonce kolem 4 %. Inflace v únoru 2024 v meziročním srovnání je na úrovni 2 %. Přesně před rokem to bylo na 16,7 %. Takže jde o velký pokles a očekáváme, že se situace stabilizovala. To má přímý dopad i na trh nájemního bydlení, jelikož rostoucí ceny nemovitostí a příznivější podmínky financování motivují investory k nákupu a rozvoji nájemních objektů. 

Neustálý příliv nových Pražanů

Navzdory předpokladům o možném poklesu poptávky po nájmech v důsledku zlepšené dostupnosti vlastnického bydlení je situace odlišná. Právě naopak, trh s nájmem zůstává pevný, a to i přes rostoucí ceny. Přítomnost uprchlíků z Ukrajiny a další migrace do hlavního města zajišťují stálou a vysokou poptávku, což je pro investory dobrou zprávou. Do Prahy v průměru přijde kolem 12 000 lidí ročně, kteří zde nahlásí trvalý pobyt. Dalších několik tisíc přijde, ale pobyt nemá přihlášený. Roční přírůstek nových bytů je v průměru posledních let 4 000. 

Kromě toho, absence regulace nájemného a pokračující rozvoj trhu dávají prostor pro růst a zvyšování výnosů z investic do nájemních nemovitostí. Ačkoli některé legislativní změny se připravují, v současné době nemají přímý dopad na komerční vztahy mezi nájemníky a nájemci, což dává investorům volnou ruku v nastavení podmínek

Proč jsou pražské nemovitosti stále v kurzu?

Přestože inflace může přinášet určité výzvy, zmírnění inflačního tlaku a stabilizace ekonomiky představují příznivé podmínky pro investice do nemovitostí. Krátkodobé nájemní smlouvy a flexibilita na trhu dále zvyšují atraktivitu investic, umožňující investorům rychle reagovat na tržní vývoj a optimalizovat své výnosy

Ve světle těchto faktorů se investice do nemovitostí na pražském trhu s nájemním bydlením jeví jako strategický krok s významným potenciálem pro růst a stabilní výnosy. V kontextu současných tržních trendů a očekávaného vývoje se investice do nemovitostí ukazuje nejen jako bezpečný přístav, ale i jako příležitost pro dynamický růst.

Naše společnost je členem Asociace nájemního bydlení a společně tak pracujeme na návrzích, jak zlepšit situaci na nájemním trhu. A to hlavně z pohledu úpravy zákonů, které navrhuje Ministerstvo pro místní rozvoj. 


Máte zájem investovat do nemovitostí? Neváhejte nás kontaktovat. Rádi pro vás vyhledáme vhodnou investiční nemovitost, provedeme vás celým procesem nákupu a pomůžeme vám i s financováním.