Investujte chytře: Proč je nyní ten pravý čas na investice do nemovitostí

Investujte chytře: Proč je nyní ten pravý čas na investice do nemovitostí
11.04.2024

Jak se z mírné zimy blížíme k letním měsícům, podobný teplotní skok pozorujeme i na trhu s nemovitostmi. Poslední měsíce přinesly výraznou změnu dynamiky – z pozice, kde bylo možné pro investory vyjednat výhodnější nabídky, jsme se dostali do situace, kdy je nutné jednat rychle a rozhodně. Proč? Protože pokud tak neučiníme, riskujeme, že nám ty nejlepší příležitosti proklouznou mezi prsty. 

Zajímavým fenoménem, který se na trhu v poslední době začíná opět objevovat, je tzv. vyjednávání o ceně, nebo chcete-li "aukce". Tento trend, kdy díky zvýšenému zájmu může konečná kupní cena nemovitosti vzrůst o několik set tisíc, je něco, co jsme viděli během období covidu a krátce po něm. Co to ale znamená pro potenciální investory a kupce? 


Klíčová data z trhu 

Nejnovější data naznačují, že nyní je správný čas pro investici. Podle článku z Mf DNES, starší byty v prvním čtvrtletí meziročně rostly od 4 do 13 % ve většině velkých českých měst, s výjimkou Ústí nad Labem, kde ceny klesly o 4 %. Tato čísla nám poskytují jasný pohled na to, jak dynamický trh s nemovitostmi v současné době je. 


Jak na tuto situaci reagovat? 

Investujte, a to co nejdříve. Nenechte se odradit strachem z možného rizika. Historie nám ukázala, že nemovitosti jsou jednou z nejspolehlivějších dlouhodobých investic. Důležité je však nejen investovat, ale investovat chytře. To znamená pochopit trh, být připraven na rychlé jednání a mít dobrý přehled o tom, co se na trhu děje. 


Proč jednat nyní 

Výzvy současného trhu s nemovitostmi – rychlé tempo, vyšší konkurence, návrat vyjednávání o ceně – mohou být pro některé odrazující. Pro informovaného a rozhodného investora však tyto podmínky představují příležitost. Ceny nemovitostí rostou, ale správnou strategií a rychlým jednáním lze najít cenné příležitosti. 


Závěr 

Trh s nemovitostmi je v současné době plný příležitostí, ale klíčem k úspěchu je jednat rychle a s dobře informovaným přístupem. Pamatujte, investice do nemovitostí není jen o koupi a prodeji. Je to o vytváření hodnoty a o chytrém investování do budoucnosti. Nezapomeňte, investovat chytře znamená investovat do vaší budoucnosti. 


Pokud máte otázky nebo hledáte poradenství v tomto rychle se měnícím prostředí, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tady, abychom vám pomohli najít nejlepší možnosti pro vaše investice. 

Náš podcast Investice do nemovitostí s Davidem Burešem, kde se věnujeme všemu okolo investic do nemovitostí a jejich správy, najdete na našem YouTube kanálu či Spotify.